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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
26/01/2018 |
Data da última atualização: |
29/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TSCHOPE, G. L.; GOMES, F. J.; MARCIANO, R. B.; PEDREIRA, C. G. S.; PEDREIRA, B. C. e. |
Afiliação: |
GABRIEL LUAN TSCHOPE, UFMT-SINOP; FAGNER JUNIOR GOMES, USP-ESALQ; RAFAEL BAZANA MARCIANO, UFMT-SINOP; CARLOS GUILHERME SILVEIRA PEDREIRA, USP-ESALQ; BRUNO CARNEIRO E PEDREIRA, CPAMT. |
Título: |
Distribuição de frequência da altura do capim-marandu sob lotação contínua e taxa de lotação variável em sistemas de produção animal. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPOSIO MATOGROSSENSE DE BOVINOCULTURA DE CORTE, 4., 2017, Cuiabá. Anais... Cuiabá: SIMBOV, 2017. Não paginado. |
Descrição Física: |
CD-ROM. |
ISSN: |
2447-0368 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
PT-BR: O objetivo desse estudo foi descrever e explicar a distribuição da frequência da altura do capim-marandu (Brachiaria brizantha cv. Marandu) sob lotação contínua e taxa de lotação variável em sistemas de produção animal. O experimento foi em delineamento em blocos completos casualizados, com avaliação de 2 sistemas de produção em 4 repetições. A distribuição da altura foi caracterizada com auxílio de histogramas, e os parâmetros média, moda, assimetria e curtose foram calculados para cada tratamento. A altura nos sistemas de produção foi semelhante (p = 0,888) com média de 37 cm. Os sistemas silvipastoril e pecuária tiveram distribuição acentuada (0,44 e 0,47 de curtose, respectivamente). A assimetria do sistema silvipastoril foi 0,209614 e da pecuária foi de -0,19529, valores considerados normais. Para o período avaliado, a distribuição da altura nos sistemas de produção silvipastoril e pecuária não distinguiram, possivelmente, devido ao sistema silvipastoril ter níveis de radiação adequados para desenvolvimento da forragem. | EN: The objective with this study was to describe and explain the frequency distribution of marandu palisade grass (Brachiaria brizantha cv. Marandu) under continuous stocking rate and variable stocking rate in animal production systems. The experiment was a randomized complete block design, with 2 production systems in 4 replicates. The height distribution was characterized using histograms, and the mean, mode, skewness and kurtosis parameters were calculated for each system. The sward height was similar in the systems (p = 0.888), with 37 cm. Both treatments had a marked distribution (0.44 and 0.47 of kurtosis for silvopastoral and livestock systems, respectively). The asymmetry of the silvopastoral system was 0.209614 and livestock systems was -0.1959, which were considered normal. For the period evaluated, the height distribution in silvopastoral and livestock production systems did not distinguish, possibly due to the silvopastoral system, which have enough radiation levels for forage development. MenosPT-BR: O objetivo desse estudo foi descrever e explicar a distribuição da frequência da altura do capim-marandu (Brachiaria brizantha cv. Marandu) sob lotação contínua e taxa de lotação variável em sistemas de produção animal. O experimento foi em delineamento em blocos completos casualizados, com avaliação de 2 sistemas de produção em 4 repetições. A distribuição da altura foi caracterizada com auxílio de histogramas, e os parâmetros média, moda, assimetria e curtose foram calculados para cada tratamento. A altura nos sistemas de produção foi semelhante (p = 0,888) com média de 37 cm. Os sistemas silvipastoril e pecuária tiveram distribuição acentuada (0,44 e 0,47 de curtose, respectivamente). A assimetria do sistema silvipastoril foi 0,209614 e da pecuária foi de -0,19529, valores considerados normais. Para o período avaliado, a distribuição da altura nos sistemas de produção silvipastoril e pecuária não distinguiram, possivelmente, devido ao sistema silvipastoril ter níveis de radiação adequados para desenvolvimento da forragem. | EN: The objective with this study was to describe and explain the frequency distribution of marandu palisade grass (Brachiaria brizantha cv. Marandu) under continuous stocking rate and variable stocking rate in animal production systems. The experiment was a randomized complete block design, with 2 production systems in 4 replicates. The height distribution was characterized using histograms, and the mean, mode, skewness and kurtosis parameters ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Altura do dossel; Silvipastoril. |
Thesagro: |
Estatura de Planta; Nutrição animal; Pastejo; Prática cultural; Sistema de pastejo; Sombreamento. |
Thesaurus Nal: |
Canopy; Grazing; Silvopastoral systems. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171713/1/2017-cpamt-bruno-distribuicao-altura-marandu-lotacao-variavel.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
26/12/2019 |
Data da última atualização: |
26/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, A. C. |
Afiliação: |
Karine P.Nicolli, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 91501-970 Porto Alegre-RS, BraziL; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; Luiz C. Correa, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Juliane E. Welke, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Ana Claudia Zini, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Effects of Soil andVineyard Characteristics on Volatile, Phenolic Composition and Sensory Profile of Cabernet Sauvignon Wines of Campanha Gaúcha. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 00, n. 00, p. 1-15, 2019. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20190276 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The influence of vineyard on wines was evaluated for the first time using a broader analytical approach: sensory analyses and several analytical techniques (gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), GC flame ionization detection (FID), GC-olfactometry-Osme technique (GC-O-Osme), GC × GC-MS), taking into account odoriferous compounds of Cabernet Sauvignon wines. Sensory attributes were correlated to the concentration of volatiles and also to favorable climate/solar exposition, less clayey/lower organic matter soil, and lower vegetative growth of one out of five vineyards, C1. Among 30 coelutions in GC-MS, 12 involved some of the odoriferous volatiles and GC × GC-MS was required to elucidate their identities. Higher concentrations of ethyl propanoate and diacetyl (related with red fruits/aromatic intensity) and of acetoin (aroma of dry fruits, but coeluted with octanal in first dimension (1D), which presents green odor) were found in C1 wine. It was also correlated with positive appearance attributes, gustatory persistence, body, smell and taste harmony, as well as with higher concentrations of phenolic acids, anthocyanins, flavonols, stilbenes, and flavanols. Keywords: canopy management, volatile and phenolic compounds, sensorial characteristics, two-dimensional gas chromatography with mass spectrometric detection, olfactometry, liquid chromatography |
Palavras-Chave: |
Canopy management; Sensorial characteristics; Two-dimensional gas chromatography with mass spectrometric detection; Volatile and phenolic compounds. |
Thesaurus NAL: |
Liquid chromatography; Olfactometry. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207807/1/2019-Nicolli-etal-Effects-of-Soil-and-Vineyard-Characteristics-on-Volatile-Phenolic-Composition.pdf
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Marc: |
LEADER 02370naa a2200277 a 4500 001 2117680 005 2019-12-26 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20190276$2DOI 100 1 $aNICOLLI, K. P. 245 $aEffects of Soil andVineyard Characteristics on Volatile, Phenolic Composition and Sensory Profile of Cabernet Sauvignon Wines of Campanha Gaúcha.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe influence of vineyard on wines was evaluated for the first time using a broader analytical approach: sensory analyses and several analytical techniques (gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), GC flame ionization detection (FID), GC-olfactometry-Osme technique (GC-O-Osme), GC × GC-MS), taking into account odoriferous compounds of Cabernet Sauvignon wines. Sensory attributes were correlated to the concentration of volatiles and also to favorable climate/solar exposition, less clayey/lower organic matter soil, and lower vegetative growth of one out of five vineyards, C1. Among 30 coelutions in GC-MS, 12 involved some of the odoriferous volatiles and GC × GC-MS was required to elucidate their identities. Higher concentrations of ethyl propanoate and diacetyl (related with red fruits/aromatic intensity) and of acetoin (aroma of dry fruits, but coeluted with octanal in first dimension (1D), which presents green odor) were found in C1 wine. It was also correlated with positive appearance attributes, gustatory persistence, body, smell and taste harmony, as well as with higher concentrations of phenolic acids, anthocyanins, flavonols, stilbenes, and flavanols. Keywords: canopy management, volatile and phenolic compounds, sensorial characteristics, two-dimensional gas chromatography with mass spectrometric detection, olfactometry, liquid chromatography 650 $aLiquid chromatography 650 $aOlfactometry 653 $aCanopy management 653 $aSensorial characteristics 653 $aTwo-dimensional gas chromatography with mass spectrometric detection 653 $aVolatile and phenolic compounds 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aGUERRA, C. C. 700 1 $aSANTOS, H. P. dos 700 1 $aCORREA, L. C. 700 1 $aWELKE, J. E. 700 1 $aZINI, A. C. 773 $tJournal of the Brazilian Chemical Society$gv. 00, n. 00, p. 1-15, 2019.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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